Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSpektakularna politička kriza: Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju

Spektakularna politička kriza: Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju

U novom incidentu između Hrvatske i Srbije, Marijanu Pavličeku, zastupniku u Saboru Hrvatske, zabranjen je ulazak u Republiku Srbiju. Ovu informaciju potvrdio je Pavliček i njegova stranka Hrvatski suverenisti.

Pavliček zaustavljen na graničnom prijelazu

Pavliček je trebao prisustvovati manifestaciji bunjevačkih Hrvata, poznatoj kao Dužijanca, u Subotici. Međutim, na graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo suočio se sa zadržavanjem od sat vremena i konačno zabranom ulaska u Srbiju, iako je imao diplomatski pasoš i zvaničnu najavu.

Nepojasniva situacija na granici

Za Hinu je Pavliček izjavio da su mu srpski granični policajci rekli da nemaju zvanične informacije o njegovom dolasku. Također, istakao je da su na hrvatskoj strani policajci potvrdili njegovu najavu, ali da to očigledno nije stiglo do srpske strane.

Politička reakcija i zahtjevi Suverenista

Hrvatski suverenisti su zatražili od Ministarstva vanjskih poslova pokretanje diplomatske note prema Srbiji, uz zahtjev za uvođenje politike reciprociteta. Naglašavaju da je neprihvatljivo da hrvatskim zvaničnicima bude zabranjen ulazak u Srbiju, dok se srbijanski zvaničnici slobodno kreću unutar Hrvatske.

Ovo stanje dodatno komplicira već napete odnose između dviju zemalja, posebno u kontekstu kulturnih manifestacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -