Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaDrama na moru: Požar glisera ugrozio živote putnika

Drama na moru: Požar glisera ugrozio živote putnika

U noći koja je obilježena dramatičnim događajem, došlo je do požara strojarnice na gliseru, što je zaprijetilo životima šest putnika i skipera. Prema informacijama iz Dubrovačkog vjesnika, skiper je o incidentu obavijestio otočnog lučkog operatera, tražeći hitnu pomoć.

Herojski potez dubrovačkog nautičara

Na poziv lučkog operatera, dubrovački nautičar i ronilac Mario Orlandini odmah je reagovao. Isplovio je sa svojim gliserom kako bi pomogao osobama u opasnosti. “Zatekao sam gliser u buktinji, a putnici su skočili u more”, izjavio je Orlandini. Zahvaljujući njegovoj brzoj akciji, svi putnici su uspješno izvučeni iz mora i vraćeni u sigurnost lučice Pomena.

Pohvalna akcija spašavanja

Orlandini je uspio vratiti putnike na sigurnu udaljenost od opasnosti. “Gliser smo ostavili da pluta, vjerujući da će ga maestral odvući dalje od obale”, dodao je. Njegova hrabrost i brza reakcija spriječile su moguće tragedije na moru.

Avionska intervencija i dalja prijetnja

Nakon spasilačke akcije, avion tipa Air Tractor je izavio situaciju. Pilot je procijenio kako nema potrebe za dodatnom intervencijom, no situacija se ubrzo promijenila. Vjetar je skrenuo, a gliser je počeo ploviti prema mljetskoj uvali Liskanje.

Orlandini je ponovo krenuo prema plovećem gliseru, koji je prijetio da izazove veliki požar u blizini Nacionalnog parka Mljet. U uslovima vjetrovitog vremena, takav požar bi bilo gotovo nemoguće kontrolirati, stoga su svi očajavali za brzim rješenjem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -