Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaPrepoznatljivi Mercedes Benz W123: Automobil koji je osvojio svijet

Prepoznatljivi Mercedes Benz W123: Automobil koji je osvojio svijet

Uvod u Mercedesa W123

Mercedes Benz W123 prvi put je predstavljen na trkaćoj stazi Paul Ricard u Francuskoj. U svom debutantskom izdanju, automobil je osvojio srca mnogih zahvaljujući prekomjernom inžinjeringu i privlačnom dizajnu. Odmah nakon lansiranja, W123 je postao vrlo cijenjen.

Uspon i popularnost modela

Proizvodnja W123 automobila rasprodana je u prvoj godini, unatoč sporijem povećanju proizvodnje. Mnogi kupci su se suočili s dugim periodom isporuke, koji je često trajao između devet i dvanaest mjeseci. Ova situacija pogodila je pojavu crnog tržišta, na kojem su kupci bili spremni platiti više za ovaj atraktivni automobil. Čak su se i rani polovni modeli prodavali po cijeni novog vozila.

Razvoj i sigurnost

Razvoj modela W123 započeo je 1968. godine, dok je njegov prethodnik W114/115 još bio u proizvodnji. Tim inženjera je završio dizajn 1973. godine, s naglaskom na poboljšanje sigurnosti putnika i unutrašnjeg prostora.

Pouzdanost koja ostavlja bez daha

W123 je stekao reputaciju izvanredno pouzdanog automobila. Mnoge taksi kompanije birale su ovaj model zbog njegove dugovječnosti. Neobično je bilo da automobili dostignu kilometražu od 500.000, pa čak i 1.000.000 km sa minimalnim mehaničkim problemima, što W123 čini omiljenim izborom među taksistima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -