Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportNogometTajvanska bokserka osvojila zlato na Olimpijadi, dok se Alžirka suočava s kontroverzom

Tajvanska bokserka osvojila zlato na Olimpijadi, dok se Alžirka suočava s kontroverzom

Tajvanska bokserka osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma na nedavno održanom olimpijskom takmičenju. U finalu je pobijedila Poljakinju Juliju Szeremetu jednoglasnom odlukom sudija. Ova pobjeda je donijela veliko uzbuđenje Tajvanu, gdje su mnogi s ponosom dočekali njen uspjeh.

Kontroverzije oko boksa

No, uspjeh tajvanske bokserke nije jedina priča koja se ovih dana vrti oko bokserskog sporta. Naime, Međunarodna bokserka federacija (IBA) je suspendovala Alžirku Imane Khelif i tajvansku bokserku Lin zbog tvrdnji da su “dokazano” imale XY hromosome. Ova odluka izazvala je velike kontroverze u svijetu sporta.

Odlučujuća odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) donio je važnu odluku. Komitet je odlučio da IBA neće voditi bokserska takmičenja u Parizu. Umjesto toga, dozvolio je Khelif i Lin da nastupe, a one su se s olimpijskim zlatom vratile kući. Iako su osvojile medalje, obje bokserke neće učestvovati na Olimpijadi 2028. godine u Los Angelesu.

Naredne Olimpijske igre bez boks i drugih sportova

Boks, pentatlon i dizanje tegova su izbačeni iz programa narednih Olimpijskih igara. Umjesto njih, na programu će se naći skateboarding, sportsko penjanje i surfanje. Ovi sportovi su ranije bili testni na Olimpijadi u Parizu.

U ovom turbulentnom periodu, jasno je da se svijet sporta brzo mijenja, a događaji na Olimpijadi su samo još jedan dokaz toga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -