Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAustrijski kancelar: Tehnička unapređenja agencija ključna za borbu protiv terorizma

Austrijski kancelar: Tehnička unapređenja agencija ključna za borbu protiv terorizma

Austrijski kancelar Karl Nehammer istakao je važnost unapređenja tehnoloških kapaciteta sigurnosnih agencija. U intervjuu za njemački list “Bild”, Nehammer je izjavio: “Zaista nam je potrebno da se naše agencije tehnički unaprijede kako bi bile ravnopravne sa teroristima.” Ova izjava dolazi u kontekstu sve većih prijetnji organizovanog kriminala.

Dešifrovanje komunikacijskih servisa

Nehammer je naglasio potrebu za mogućnošću dešifrovanja servisa za slanje poruka. Servisi poput “WhatsApp”, “Signal” i “Telegram” trebali bi biti podložni dešifrovanju za sigurnosne organe, uz poštovanje zakonodavstva. Ova mjera bi omogućila sprovođenje sigurnosnih operacija, a istovremeno sačuvala vladavinu prava.

Planirani napad na koncertu Taylor Swift

U okviru sveobuhvatne sigurnosne strategije, Nehammer je potvrdio da je Austrija primila dojavu o planiranom napadu na koncert popularne pjevačice Taylor Swift. Glavni osumnjičeni su uhapšeni, a istraga se nastavlja kako bi se razotkrile kriminalne mreže koje stoje iza ovih prijetnji.

Nehammer je također spomenuo da su identificirani i pojedinci koji su povezani sa ISIS-om. Ove informacije ukazuju na rastuću potrebu za jačanjem sigurnosnih mjera u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -