Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPalestina traži potporu UN-a protiv izraelske okupacije

Palestina traži potporu UN-a protiv izraelske okupacije

Odluka Međunarodnog suda pravde

Palestina planira zatražiti od Generalne skupštine UN-a da usvoji presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz jula. Ova presuda se odnosi na nezakonitost izraelske vladavine nad palestinskim teritorijama, koje su okupirane od 1967. godine. Mjesto sastanka Generalne skupštine je New York, a sastanak će se održati sljedećeg mjeseca.

Presuda i njene posljedice

ICJ je utvrdio da izraelska politika naseljavanja na Zapadnoj obali krši međunarodno pravo. Odluka suda bila je neobavezujuća, ali je ipak predstavljala važan korak prema mogućem pritisku na Izrael. Sud je također istakao da bi rezolucije Opće skupštine mogle dovesti do embarga na oružje protiv Izraela.

Obaveze prema međunarodnom pravu

ICJ je naveo da Izrael mora okončati svoju kontrolu nad okupiranim područjima. Osim toga, sud je nalagao da sve države članice UN-a ne priznaju promjene statusa tih teritorija. Izrael je obavezan i da prekine sve mjere koje doprinose diskriminaciji palestinskog naroda.

Kontekst trenutne situacije

Prema izvještajima, Izrael je svjestan namjera Palestinske administracije i ima mjesec dana da pokuša osujetiti njihovu akciju. Ova situacija dodatno komplikuje političke odnose u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -