Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija se suočava s ozbiljnom ofanzivom ukrajinskih snaga u regiji Kursk

Rusija se suočava s ozbiljnom ofanzivom ukrajinskih snaga u regiji Kursk

Gradonačelnik Kurska, nedavno je objavio da se više od 16.000 evakuisanih građana prijavilo za pomoć. Ova situacija nastaje uslijed intenzivnih bitaka između ruskih trupa i ukrajinskih vojnika. Bitke se vode unutar regije Kursk, u dubini od čak 20 kilometara.

Preokret u sukobu

Posljednjih dana, ukrajinski napad na rusku teritoriju predstavlja najveći ofenzivni potez od početka rata 2022. godine. Inicialno, činilo se da je u pitanju jedinstveni prekogranični upad. Međutim, to se ubrzo pretvorilo u ozbiljnu ofanzivu koja prijeti ruskoj regiji Kursk.

Režim protivterorističke operacije

Ruske vlasti su u skladu s novonastalom situacijom odlučile uvesti režim protivterorističkih operacija. Ove mjere uključuju tri ključne regije: Belgorod, Kursk i Brjansk. U ovim oblastima zabilježena su kretanja ukrajinskih vojnika, što dodatno povećava napetost.

Reakcija ruskih vlasti

Prema riječima direktora FSB-a, ovaj potez se smatra nužnim kako bi se osigurala sigurnost građana. “Kijev je napravio pokušaj bez presedana da destabilizuje situaciju”, izjavio je on. Ove mjere su dio strategije za suzbijanje prijetnji koje dolaze iz Ukrajine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -