Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija uzvraća udarac: Nastavak borbi u Kursku posle ukrajinskog napada

Rusija uzvraća udarac: Nastavak borbi u Kursku posle ukrajinskog napada

Napetosti u regiji Kursk

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se nastavljaju borbe u zapadnoj regiji Kursk. Ove borbe su uslijedile nakon ukrajinskog napada koji je označen kao bez presedana. Ukrajinske snage su se suočile s oštrim odgovorom ruske vojske.

Upotreba termobaričke bombe

U okviru ove vojne akcije, ruska vojska primijenila je zračne napade na ukrajinske položaje. Među upotrijebljenom municijom je i termobarička bomba, poznata i kao vakuumska bomba. Ova vrsta bombe izaziva izuzetno visoke temperature koje mogu ispariti ljudska tijela.

Historija korištenja termobaričkih bombi

Ovo nije prvi put da se ruska vojska koristi ovim razornim oružjem. Ukrajinski dužnosnici su istakli da su ove bombe korištene još u februaru 2022. godine, ubrzo nakon početka invazije. Nasuprot tome, korišćenje vakuumskih bombi nije kršenje međunarodnog prava, dok je gađanje civila tim oružjem izričito zabranjeno.

Reakcija Moskve

Moskva je jučer objavila pokretanje “protuterorističke operacije”. Ova operacija je odgovor na najveći prekogranični napad Ukrajine otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu invaziju. Očekuje se da će ovi potezi dodatno pojačati tenzije između dvije zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -