Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaRano otkrivanje karcinoma dojke ključ uspješnog liječenja

Rano otkrivanje karcinoma dojke ključ uspješnog liječenja

Dr. Una Delić, vlasnica Centra za dojku u Sarajevu, naglasila je važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke. Ona je razgovarala s “Dnevnim avazom” o izazovima i ciljevima svog centra.

Brza i sigurna dijagnostika

Dr. Delić je istakla da je želja otvoriti centar proizašla iz dugogodišnjeg rada kao radiolog. Želi omogućiti ženama da brzo i komforno dođu do dijagnoze. Preventivni pregledi trebaju se obavljati barem jednom godišnje.

Povećanje svijesti o karcinomu dojke

Ona također naglašava da BiH nema razvijen nacionalni skrining program. Iako se tokom “ružičastog mjeseca” u oktobru povećava svest o problemu, tokom ostatka godine malo se govori o karcinomu dojke. U centru se trude podići svijest kroz različite medijske kampanje.

Samopregled i važnost redovnih pregleda

Dr. Delić ukazuje na to da svaka žena treba osvijestiti važnost samopregleda. Mlada populacija, posebno žene u dvadesetim i tridesetim godinama, sve više dolazi na preglede.

Žene starije od 40 godina često misle da nemaju razloga za brigu, jer ne osjećaju bol. Ipak, karcinom dojke ne boli. Dr. Delić naglašava važnost redovnih pregleda, jer se karcinom može otkriti i u ranom, neprimjetnom stadiju.

Zaključak

Kombinacija samopregleda i redovnog pregleda kod specijalista može značajno utjecati na život. Rano otkrivanje karcinoma dojke je ključno za izlječivost bolesti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -