Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIranska mornarica dobila nove krstareće rakete za stratešku dominaciju

Iranska mornarica dobila nove krstareće rakete za stratešku dominaciju

Prekretnica za iranske pomorske snage

Iranska revolucionarna garda (IRGC) nedavno je obznanila da je njihova mornarica dobila nove krstareće rakete. Ove rakete su opremljene visokoeksplozivnim bojevim glavama koje su nevidljive radarima. Ceremonija isporuke održana je u petak pod nadzorom generala Hosseina Salamija, glavnog komandanta IRGC-a.

Važnost isporuke sofisticirane opreme

Mornarica IRGC-a dobila je ukupno 2.640 raketnih sistema, dronova i modernih tehnologija. Novi oružni sustavi uključuju razne rakete srednjeg i dugog dometa, kao i borbene bespilotne letjelice. Ove letjelice imaju napredne mogućnosti elektronskog ratovanja (EW), što dodatno jača kapacitete iranske vojske.

Strategija pomorskih snaga

Sve prisutne na ceremoniji impresioniralo je prikazano 210 sistema, što naglašava strateški značaj pomorskih snaga. General Salami je istaknuo da zemlje moraju birati između jačanja nezavisnosti i pristajanja na vanjske pritiske. Također je naglasio da pomorska borba predstavlja sveobuhvatan način ratovanja.

Nove mogućnosti u pomorskoj borbi

Ove nove krstareće rakete i dodatna oprema donose značajnu prednost iranskim pomorskim snagama. S obzirom na sveprisutnu prijetnju na moru, jačanje pomorskih snaga postaje od ključnog značaja za nacionalnu sigurnost. Iran se time jasno pozicionira kao moćan akter u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -