Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska vojska iznenada napala pogranična mjesta u Rusiji

Ukrajinska vojska iznenada napala pogranična mjesta u Rusiji

Napad ukrajinske vojske na pogranična mjesta u Rusiji iznenadio je mnoge vojne analitičare i stručnjake. Ovaj vojni potez izazvao je uznemirenost naročito među ruskim vlastima. Razvoj situacije donio je značajne promjene na terenu.

Pogodak u srcu Rusije

Pet dana nakon početka vojne operacije, Ukrajina je zauzela nekoliko strateških lokacija, uključujući grad Sudža. Prema informacijama, Ukrajinci prijete daljnjim prodorom prema nuklearnoj elektrani Kursk. Ova lokacija nalazi se samo 70 kilometara od granice.

Evakuacija i pojačanje

U strahu od mogućih posljedica, ruske vlasti su evakuirale nekoliko sela u tom području. Također, preusmjerili su vojna pojačanja kako bi stabilizovali situaciju na granici.

Analiza vojne situacije

Vlade Radulović, vojni analitičar iz Beograda, ističe složenost trenutne situacije. Navodi kako je teško razumjeti stvarne ciljeve ove operacije, jer su informacije dostupne tek najužem vojnom vrhu. Također, naglašava da ruske trupe nisu bile spremne za takav napad.

Potencijalni ishodi

Radulović dodaje da bi zauzimanje teritorija u Rusiji moglo postati ključan faktor u budućim pregovorima oko mira. No, konačni utjecaj na situaciju zavisit će od planova ukrajinskog Generalštaba i ruskog odgovora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -