Uvod u recept punjenih paradajza
Punjenih paradajza ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce. Ovo jelo je idealno za ljetne dane, kada su paradajzi svježi i sočni. U nastavku donosimo jednostavan recept koji možete lako pripremiti.
Sastojci za punjene paradajze
Za pripremu će vam biti potrebno sljedećih nekoliko sastojaka:
- 6 svježih paradajza
- 1 glavica luka
- 2 čehna bijelog luka
- So i biber po ukusu
- 200 g kuhane riže
- 250 ml vode
- 200 g paradajza iz konzerve
- Parmezan za posipanje
Priprema punjenih paradajza
Priprema ovog jela započinje pranjem i čišćenjem paradajza. Odrežite vrhove i izdubite sredinu rana miješajući je za kasniju upotrebu. Preporučuje se da rižu potopite sat vremena prije kuhanja.
Nasjeckajte luk i popržite ga na tavi s bijelim lukom, dinstajući dok ne omekša. Dodajte usitnjeni paradajz i rižu, dinstajte dok riža ne upije tekućinu. Zatim dodajte 150 g paradajza iz konzerve i začinite po vlastitom ukusu.
Završni koraci
Punite paradajz smjesom riže i zalijte preostalim paradajzom. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i peći 40 minuta. Ova jednostavna i ukusna jela uspješno će oduševiti vas i vaše domaćinstvo.