Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska ponovo preispituje svoj pristup Siriji: Mogući dijalog s Assadom?

Turska ponovo preispituje svoj pristup Siriji: Mogući dijalog s Assadom?

Na nedavnom sastanku turskog ministra vanjskih poslova Hakan Fidana s ključnim sirijskim liderima, razgovarano je o trenutnoj situaciji u Siriji. Učesnici sastanka uključivali su čelnika Sirijske nacionalne koalicije Hadima Bahra, predsjednika sirijske pregovaračke komisije Badira Jamousa i premijera privremene sirijske vlade Abdurrahmana Mustafu.

Turska podržava političko rješenje

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da Ankara podržava “smisleni i realistični dijalog i pregovore”. Ova izjava pokazuje da Turska teži mirnom rješenju sukoba koji traje više od deset godina.

Promjena u pristupu Turske

Pocetkom sukoba 2011. godine, Turska je imala ambiciju srušiti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Međutim, tokom godina, fokus je prebačen na sprječavanje kurdskih snaga da preuzmu kontrolu nad sjevernom Sirijom.

Vojske operacije Turske u Siriji

Od 2016. godine, Turska je provela više vojnih operacija s ciljem potiskivanja kurdskih militanata koji predstavljaju prijetnju njenim granicama. Ove akcije su dodatno zakomplekovale situaciju u regiji.

Potencijalni dijalog s Assadom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već neko vrijeme nagovještava promjene u odnosima s Assadom. Početkom jula, spomenuo je mogućnost poziva Assadu da dođe u Tursku.

Znakovi popuštanja napetosti

Mnogi vide znake popuštanja napetosti između Erdogana i Assada. Planovi otvaranja prijelaza između područja pod vladinom kontrolom i područja opozicije u Aleppu pridonose rastu napetosti u opozicionim gradovima podržanim od strane Turske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -