Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaMitsubishi Fuso eCanter Sensor Collect: Revolucija u prikupljanju otpada

Mitsubishi Fuso eCanter Sensor Collect: Revolucija u prikupljanju otpada

Mitsubishi Fuso je predstavio inovativni koncept eCanter Sensor Collect, električni komunalni kamion visoke tehnologije. Ovaj kamion je sposoban pratiti vozača dok se kreće, omogućavajući efikasno prikupljanje otpada.

Demonstracije u Kawasakiju

Koncept je testiran u japanskom gradu Kawasakiju. Mitsubishi Fuso Truck i Bus Corporation objavio je snimke demonstracijskih vožnji iz novembra 2023. godine. Testiranja su provedena u saradnji s lokalnim ministarstvom okoliša.

Tehnologija autonomne vožnje

eCanter Sensor Collect je opremljen autonomnom vožnjom 2. nivoa i ADAS-om iste klase. Ovi sistemi omogućavaju kamionu da efikasno prati prethodno određenu rutu prikupljanja otpada. To posebno olakšava operacije pri malim brzinama.

Inovativni sistemi praćenja

Kamion koristi kamere i senzore naprijed i nazad, umjesto tradicionalnih retrovizora. Kada vozač napusti sjedište i počne hodati, kamion će ga označiti kao “metu” i polako ga pratiti. Također, zaustavlja se na tačkama za prikupljanje otpada.

Sigurnosni mehanizmi

Tokom daljinskog upravljanja, kamion detektuje prepreke i obezbjeđuje sigurnost. Na primjer, sistem će automatski aktivirati kočnice kada pješak hoda ispred kamiona. Također, kamion zaobilazi parkirana vozila duž rute.

Razmjena informacija o otpadu

Jedna od najzanimljivijih karakteristika je sistem za razmjenu informacija o otpadu. Kamion detektuje težinu i zapreminu otpada koji prikuplja. Ove informacije se dijele online, čime se unapređuje efikasnost prikupljanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -