Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSavjetnik hrvatske sigurnosti provocira kontroverze: 'Radikalni islamisti' iz BiH?

Savjetnik hrvatske sigurnosti provocira kontroverze: ‘Radikalni islamisti’ iz BiH?

U posljednjim kritikama na račun Bosne i Hercegovine, hrvatski stručnjaci, uključujući Ante Leticu, izrekli su uvredljive tvrdnje. Letica, bivši voditelj SOA-e, govorio je o navodnoj radikalizaciji građana arapskog i muslimanskog porijekla u Evropi.

Skandalozne izjave Ante Letice

U razgovoru na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), Letica je izjavio da su “druga i treća generacija građana” porijeklom iz arapskih ili bošnjačkih porodica više radikalizirani od svojih predaka. Ove riječi izazvale su oštru osudu i kritiku, s obzirom na to da ne postoje relevantni dokazi koji podupiru njegove tvrdnje.

Sigurnosni incidenti u Beču

Ove kontroverzne izjave pojavile su se usred zabrinutosti zbog mogućih terorističkih napada. Američka pop zvijezda Taylor Swift otkazala je koncerte u Beču zbog straha od sigurnosnih prijetnji. Iako su izvori u Austriji potvrdili da su osumnjičene osobe neovisne o BiH, to nije spriječilo Leticu da iznese svoje stavove.

Islamofobne tvrdnje potiču osude

Pojedini analitičari smatraju da su Leticini komentari još jedna u nizu islamofobnih izjava koje narušavaju odnos između Hrvatske i BiH. Ova vrsta retorike dodatno produbljuje predrasude i stvara nepotrebnu napetost među narodima.

Postavlja se pitanje koliko će ovakve izjave doprinijeti daljem razvoju odnosa između ove dvije zemlje, koje dijele dugu i složenu granicu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -