Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNajveći Ukrajinski Prodor u Rusiju: Kurska Oblast Na Meti

Najveći Ukrajinski Prodor u Rusiju: Kurska Oblast Na Meti

Ukrajinske snage su u utorak ujutro ušle u rusku jugozapadnu oblast Kursk. Oko 1.000 vojnika, uz podršku više od dvadesetak oklopnih vozila i tenkova, izvele su napad koji se smatra najznačajnijim od početka rata. Podaci ruske vojske potvrđuju da su ukrajinske trupe napredovale i do 10 kilometara unutar ruske teritorije.

Reakcija Ukrajinskog Predsjednika

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, izjavio je da je Rusija “dovela rat na našu zemlju”. Naglasio je da bi Moskva trebala osjetiti posljedice svojih postupaka. Ukrajinski vojnici su, po njegovim riječima, spremni ostvariti svoje ciljeve uz jasnu viziju pobjede.

Vanredno Stanje u Rusiji

Rusija je, nakon ovog napada, proglašena vanredna stanja u oblasti Kursk. Očekuje se da će odgovor Moskve biti brz i odlučan. Analitičari izvještavaju o zabrinutosti vlasti u Rusiji zbog ovog iznenadnog prodora.

Strateška Značajnost Napada

Ovaj napad predstavlja ključan trenutak u sukobu koji traje više od dvije godine. Ukrajinske snage su dokazale svoju sposobnost da izvrše zadatke i preuzmu inicijativu na bojnom polju. S obzirom na trenutne okolnosti, neizvjesnost situacije dodatno raste.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -