Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNorveška razmatra mjere nakon odluke Izraela o diplomatskim predstavništvima

Norveška razmatra mjere nakon odluke Izraela o diplomatskim predstavništvima

Norveški ministar vanjskih poslova, Espen Barth Eide, izjavio je da će današnja odluka imati posljedice na odnose Norveške s Izraelom. Ova izjava dolazi nakon što je Izrael obavijestio norvešku ambasadu o zabrani diplomatama da borave unutar suverenog Izraela.

Ekstremna odluka Izraela

Eide je nazvao ovu odluku ekstremnom, naglašavajući njen utjecaj na sposobnost Norveške da pomogne palestinskom stanovništvu. Norveška i dalje teži održavanju diplomatskih kanala s Izraelom, uprkos ovom incidentu.

Prijateljski odnosi i kritika okupacije

Ministar Eide je istakao da će Norveška uvijek biti prijatelj Izraela i izraelskog naroda. U isto vrijeme, critikovao je način na koji Izrael vodi rat u Gazi i patnje koje to donosi palestinskom narodu.

Prekid akreditacije diplomata

Izrael je obavijestio norvešku ambasadu da više neće olakšavati predstavljanje Norveške pri palestinskim vlastima. Ova odluka podrazumijeva da norveški diplomati neće imati akreditaciju u Izraelu ako su upućeni da rade u Palestinskoj samoupravi.

Prema pismu izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, diplomati će izgubiti svoj diplomatski status u Izraelu sedam dana nakon obavijesti. Njihova trenutna viza će važiti još tri mjeseca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -