Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska ofenziva na Kursk: Rizik od prekida isporuke gasa Evropi

Ukrajinska ofenziva na Kursk: Rizik od prekida isporuke gasa Evropi

U utorak, Kijev je pokrenuo značajnu vojnu operaciju slanjem stotina vojnika prema regiji Kursk. Ova akcija, koja uključuje podršku oklopnih vozila, artiljerije i bespilotnih letjelica, privukla je pažnju ruske strane. Ruski zvaničnici, ukrajinski vojnici i mediji izvještavaju o ovom važnom razvoju.

Napad u Kursku i sukobi s Rusijom

Ova vojna akcija uslijedila je nakon nekoliko incidenata s ruskim državljanima koji se bore pod ukrajinskom zastavom. Ove godine su izvršeni manji upadi u Kursku oblast i susjedni Belgorod. Ukrajinska vojska je nastavila s teškim granatiranjem Belgoroda, što je dodatno pojačalo tenzije.

Strategijska važnost Sudže

U utorak ujutro, ukrajinske snage su prešle granicu i približile se gradu Sudži. Sudža, koja broji oko 5.000 stanovnika, važno je mjesto zbog postojanja jedine crpne stanice. Ova stanica isporučuje ruski prirodni gas u Evropu preko Ukrajine.

Ekonomija i rizici energenata

Iako su u ratu, Ukrajina nastavlja iznajmljivati svoj plinovod ruskom Gazpromu za dvije milijarde dolara godišnje. Međutim, ugovor o tranzitu ističe u januaru. Ukrajinski analitičar Aleksey Kushch upozorava na moguće prekide isporuke prirodnog gasa Evropskoj uniji usljed trenutne situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -