Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSituacija na Kosovu: EU Upozorava na Eskalaciju Tenziija

Situacija na Kosovu: EU Upozorava na Eskalaciju Tenziija

U posljednjim izjavama, Peter Stano, glasnogovornik EU, upozorio je na sve veće tenzije na Kosovu. Njegove tvrdnje ukazuju na to da se situacija nije promijenila od prošlog juna, kada su uvedene mjere protiv Prištine.

Mjere i Uhićenja

Stano je komentirao nedavne akcije kosovskih vlasti, uključujući hapšenje petorice Srba u Pasjanu zbog ratnih zločina. Također, spomenuo je zatvaranje filijala Pošte Srbije na sjeveru Kosova, koje je izazvalo dodatne napetosti. Osim toga, najava otvaranja mosta na Ibru izaziva zabrinutost, unatoč pozivima međunarodne zajednice da se to ne čini.

Poziv na Deeskalaciju

Stano je ponovo pozvao kosovsku vladu da sasluša svoje zapadne partnere. Smatra da je važno spriječiti daljnje mjere koje bi se mogle razmotriti ako se situacija ne promijeni. Njegova izjava dolazi u svjetlu zabrinutosti da su jednostrani koraci vlasti u Prištini samo dodatno pogoršali stanje.

Izvještaj Josepa Borrelija

Prema Stanu, zemlje članice EU još uvijek nisu odlučile kako će odgovoriti na izvještaj Josepa Borrelija, koji je podnijet prije nekoliko sedmica. Njegove riječi ukazuju na to da situacija na Kosovu i dalje ostaje kritična, a jasan put naprijed još uvijek nije utvrđen.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -