Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠkole u Danskoj uvode firewall za blokiranje distrakcija tokom nastave

Škole u Danskoj uvode firewall za blokiranje distrakcija tokom nastave

Firewall kao nova mjera zaštite u školama

Nekoliko srednjih škola u Danskoj odlučilo je poduzeti mjere za smanjenje distrakcija među učenicima. Ove škole postavljaju firewall koji blokira pristup određenim web-stranicama. Cilj je povećati fokus učenika tokom nastave.

Koje stranice su blokirane?

Blokirane su popularne društvene mreže, stranice za online kupovinu, streaming servisi, kao i platforme za igranje video-igara. Ove mjere podržava dansko ministarstvo za djecu i obrazovanje, koje se nada da će to pomoći učenicima da se bolje usmjere na učenje.

Kritike i sumnje učenika

Iako su ove mjere dobrodošle, mnogi kritičari smatraju da će učenici uvijek naći način da zaobiđu blokade. U prošlim pokušajima implementacije ovog sistema, učenici su uspijevali pristupiti blokiranim stranicama. Njihova snalažljivost i tehnička vještina često im omogućavaju da pronađu alternative.

Inspiracija iz Kopenhagena

Preporuke za postavljanje firewalla dolaze od projekta gimnazije Niels Brock u Kopenhagenu. Ova škola blokira društvene mreže već više od godinu dana i bilježi pozitivne rezultate. Ovakvo iskustvo može poslužiti kao pozitivan primjer za druge institucije u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -