Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPudždemon se Vratio u Barcelonu, Katalonija na Ivici Haosa

Pudždemon se Vratio u Barcelonu, Katalonija na Ivici Haosa

Vraćanje Katalonskog Lidera

Lider katalonskih separatista, Karles Pudždemon, posle sedam godina se vratio u Barcelonu. Održao je emotivan govor pred 2.500 pristalica. Njegova izjava izazvala je veliku pažnju i uzbuđenje među Kataloncima. Nakon govora, Pudždemon je misteriozno nestao u masi. To je izazvalo potpun haos u regiji koja se borila za samostalnost.

Policija Aktivira Akciju “Kavez”

U međuvremenu, katalonska policija aktivirala je nalog za njegovim hapšenjem. Policija sumnja da je Pudždemon napustio mjesto događaja u bijelom automobilu. Njegov kolega, Žordi Turulj, vjeruje se da ga prati. Ova situacija dodatno je zakomplikovala političku atmosferu u Kataloniji.

Poruka za Katalonce

U svom govoru, Pudždemon je osudio represiju koju su Katalonci pretrpjeli. On je naglasio da je njihova borba legitimna i da će se nastaviti boriti za slobodu. “Sedam godina nas progone jer smo htjeli da slušamo glas naroda Katalonije”, rekao je. Njegova izjava “Visca Catalunya lliure” odjeknula je među prisutnima.

Reakcije i Posljedice

Pudždemonov povratak izazvao je šok i zagonetnost među vlastima. Policijske snage sumnjaju da bi se njegov bijeg mogao ponoviti. Cijela situacija oslikava tenzije koje ostaju prisutne unutar Katalonije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -