Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeŠta je "mjesečevo lice" i kako se nositi s njim?

Šta je “mjesečevo lice” i kako se nositi s njim?

U poslednje vreme, pojam “mjesečevo lice” ili “kortizol lice” postao je popularan na TikToku. Mnogi korisnici dijele svoja iskustva s natečenim licem koje povezuju sa visokim nivoima hormona stresa, kortizola.

Šta je mjesečevo lice?

Mjesčevo lice se koristi za opisivanje okruglog, natečenog izgleda lica. Ovo se može desiti kao rezultat visokih razina kortizola, hormona koji proizvode nadbubrežne žlijezde. Osim fizičkog izgleda, visoke razine kortizola mogu uzrokovati debljanje, umor i promjene raspoloženja.

Jesu li tvrdnje na TikToku tačne?

Izraz mjesečevo lice se često koristi na društvenim mrežama, no to je pojednostavljenje složene hormonske neravnoteže. Pojava ovog lica je samo jedan od simptoma. Mnogi korisnici zaboravljaju da postoje drugi mogući uzroci natečenosti, poput zdravstvenih stanja ili načina života.

Kako smanjiti razine kortizola?

Ako su povišeni nivoi kortizola rezultat zdravstvenog problema, važno je konzultirati se s liječnikom. Zdrave životne navike također igraju ključnu ulogu. Tehnike smanjenja stresa, kao što su joga i meditacija, mogu pomoći.

Uravnotežena ishrana, redovno vježbanje i kvalitetan san su ključni za zdrav nivo kortizola. Izbjegavanje kofeina i alkohola može dodatno podržati tijelo u borbi protiv ovog problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -