Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisIspitivanje mosta Hercegovina uspješno završeno: Očekuje se uskoro puštanje u promet

Ispitivanje mosta Hercegovina uspješno završeno: Očekuje se uskoro puštanje u promet

Probno opterećenje mosta Hercegovina

Na gradilištu mosta Hercegovina uspešno je završeno ispitivanje probnim opterećenjem. Ova operacija sprovedena je uz pomoć 12 kamiona težine po 40 tona. Stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Mostara aktivno su učestvovali u ovom važnom testiranju.

Rezultati ispitivanja

Ismet Hajduk, glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Počitelj – Zvirovići, istakao je značaj rezultata. “Most se ponaša u skladu sa projektnim uslovima. Ugibi i deformacije su unutar projektovanih granica.”, kazao je Hajduk.

Tehnički prijem i upotrebna dozvola

JP Autoceste FBiH podnijele su zahtjev za tehnički prijem resornom ministarstvu. Prijem bi trebao biti završen uskoro, kada se očekuje dobijanje upotrebne dozvole. Nakon toga, most i dionica Počitelj – Zvirovići bit će pušteni u promet.

Most Hercegovina: ključna tačka u Koridoru Vc

Most Hercegovina je dio autoceste koja se gradi na pan-evropskom Koridoru Vc. Dionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,07 kilometara. Najveći objekat na ovoj dionici jeste upravo most Hercegovina, koji će povezati dvije obale rijeke Neretve.

S obzirom na svoju dužinu od skoro jednog kilometra i visinu od preko 100 metara, most predstavlja jedan od najvećih i najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru Vc.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -