Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeHrvatska Plaža s Najčišćom Vodom za Kupanje u Europi

Hrvatska Plaža s Najčišćom Vodom za Kupanje u Europi

Prema najnovijem izvješću Europske komisije, čak 99,1 posto hrvatskih plaža dobilo je ocjenu “izvrsno”. Ovo plasira Hrvatsku na vrh ljestvice za zemlje s najčišćim vodama za kupanje u Europi.

Izvrsnost u Čistoći Vode

Izvješće je istražilo kvalitetu voda u svih 27 država EU, kao i Albaniji i Švicarskoj. Od 894 testirana mjesta u Hrvatskoj, čak 886 od njih ispunjava kriterije za “izvrsnu” kvalitetu. Ovaj rezultat može nam ići na ponos, jer čista voda nije samo estetska vrijednost, već i osnovna potreba za zdravlje i okoliš.

Metodologija Istraživanja

Europska agencija za okoliš (EEA) provodi rigorozne godišnje procjene koje prate bakterijske kontaminante poput Escherichia coli. Vode se razvrstavaju u četiri kategorije: izvrsne, dobre, dostatne i loše. “Izvrsna” ocjena označava vode koje ispunjavaju najviše standarde čistoće, idealne za kupanje.

Usporedba s Ostalim Zemljama

Na drugom mjestu po kvaliteti vode nalaze se Grčka, Cipar i Austrija. Važno je napomenuti da su europske obalne vode općenito čišće od onih na kopnu. Strogi kriteriji koje postavlja EU Direktiva o vodi za kupanje značajno su poboljšali stanje ovih voda.

Prema izvješću, čak 85% europskih voda za kupanje postiglo je izvrsnu ocjenu. Samo 1,5% mjesta je ocijenjeno kao loše. Ovo ukazuje na kontinuirane napore da se smanji zagađenje i poboljša kvaliteta vode.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -