Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran osudio neaktivnost Vijeća sigurnosti UN-a na agresiju Izraela

Iran osudio neaktivnost Vijeća sigurnosti UN-a na agresiju Izraela

Na nedavnom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džedi, iranski ministar vanjskih poslova, Hossein Bagheri, iznio je oštru kritiku na račun Vijeća sigurnosti UN-a. On je istakao da to tijelo nije ispunilo svoju obavezu za suzbijanje izraelske agresije na Bliskom istoku.

Pravo na legitimnu odbranu

Bagheri je naglasio kako Iran, uslijed nedovoljno snažne reakcije Vijeća sigurnosti UN-a, mora koristiti svoje pravo na legitimnu odbranu. “Ova akcija je neophodna kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje suvereniteta Irana”, rekao je.

Odgovornost SAD-a u atentatu

Ministar vanjskih poslova Irana spomenuo je ubistvo Ismaila Haniyeha, za koje tvrdi da je planirano uz podršku SAD-a. Bagheri je ukazao na to da Washington snosi dio odgovornosti za ovaj atentat, opisujući ga kao direktan napad protiv neprikosnovene pravde.

Izraelski zločini protiv Palestinaca

Tokom svog govora, Bagheri se osvrnuo na brutalne zločine počinjene nad Palestincima u Gazi. Prema njegovim riječima, uspostava i održavanje izraelskog režima temelji se na zlu, zločinu i genoci. Ova situacija dodatno naglašava potrebu za međunarodnom pažnjom i djelovanjem.

Poziv na akciju

Bagheri je ponovio da je Islamska Republika Iran više puta upozorenjavala na posljedice djelovanja Izraela na regionalni mir. Njegov apel predstavlja poziv za zajedničku borbu protiv agresije koja prijeti stabilnosti i miru širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -