Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetProtesti u Velikoj Britaniji: Lažne informacije pokrenule nasilje i islamofobiju

Protesti u Velikoj Britaniji: Lažne informacije pokrenule nasilje i islamofobiju

Uzrok protesta

Protesti u Velikoj Britaniji započeli su nakon lažne informacije o napadu na plesni klub u Southportu. Ova dezinformacija je tvrdila da su napad izveli muslimanski migranti. Na ulicama su se okupili deseci demonstranata, što je ubrzo preraslo u sukobe s policijom.

Medijska otkrića

Mediji su nedavno otkrili poruke sa Telegram kanala. U njima lokalni lideri pozivaju stanovnike da se pridruže protestima. Sam sadržaj ovih poruka pokazuje izraženu islamofobiju i rasizam. Grupa je čak koristila genocid u Srebrenici kao alat propagande.

Opasne poruke

Jedan anonimni korisnik je izrazio da ima “rješenje za migrante”, šaljući fotografiju iz Memorijalnog centra “Potočari”. U sljedećim porukama, pozivao je na nerede koje je nazvao “Srebrenica 2.0”. Ove opasne poruke izazvale su zabrinutost širom društva.

Uloga ratnog zločinca

Na društvenim mrežama podijeljen je snimak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Međunarodni tribunal ga je osudio za genocid u Srebrenici, što dodatno pojačava tenzije u društvu.

Zaključak

Ovi događaji ukazuju na rastuću islamofobiju i potrebu za hitnom reakcijom društva. Važno je suprotstaviti se ovakvim idejama i osigurati mirno suživot među svim etničkim grupama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -