Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHapšenje 17 članova džeparoške bande poreklom iz Bosne i Hercegovine u Španiji

Hapšenje 17 članova džeparoške bande poreklom iz Bosne i Hercegovine u Španiji

U spektakularnoj akciji, španska Policia Nacional uhapsila je 17 osoba povezanih sa džeparoškom bandu, koja je poznata po svojoj organizovanosti i nasilnim metodama pljačke. Ove informacije potvrdila je policija, naglašavajući da su većina uhapšenih članovi iste porodice.

Meta su bili turisti tokom Olimpijskih igara

Prema saopćenju, uhapšeni su planirali da operišu tokom predstojećih Olimpijskih igara u Parizu. Međutim, njihovi planovi su stopirani pravovremenim hapšenjem. Policijske snage izvršile su racije na dvije lokacije – u Madridu i Valensiji.

Zaplijenjena gotovina i luksuzna vozila

Tokom akcije, zaplijenjena su dva luksuzna automobila i više od 100.000 evra u gotovini. Osim toga, policija je oduzela gotovinu i u drugim valutama, uključujući kolumbijske pesose, švedske krune i indijske rupije.

Metode kriminala i međunarodna suradnja

Banda je pretežno zarađivala od preprodaje ukradene skupocjene robe, posebno nakita. Također, otvorili su prodavnice sa polovnom robom u Španiji. Ova operacija, poznata kao “Tavan”, izvedena je u saradnji sa Europolom i koordinisana od strane specijalnog tužioca za korupciju i organizovani kriminal.

Na čelu bande bili su muškarci, dok su žene uglavnom obavljale džeparenje. Organizovanost grupe vidljiva je i kroz njihov sistem finansijskih transakcija, koji je uključivao prebacivanje novca iz Španije u Bosnu i Hercegovinu, Francusku i Italiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -