Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisInspektor zapečatio ilegalnu trafostanicu Zdravka Mamića u Slipčićima

Inspektor zapečatio ilegalnu trafostanicu Zdravka Mamića u Slipčićima

Kantonalni građevinski inspektor Hercegovačko-neretvanskog kantona zapečatio je ilegalnu trafostanicu u Slipčićima kod Mostara. Ova trafostanica pripada Zdravku Mamiću, nekadašnjem predsjedniku GNK Dinamo Zagreb.

Gradilište zatvoreno

Inspekcijske mjere također su dovele do zatvaranja gradilišta. Odluka je donesena nakon kontroverznih aktivnosti vezanih za izgradnju fotonaponskih elektrana. Mamićeva firma “Plavo sunce” nedavno je dobila saglasnost za radove na šumskom državnom zemljištu.

Neustavne koncesije

Vlada Federacije BiH izdala je koncesije za izgradnju solarnih elektrana, međutim, Ustavni sud BiH proglasio je ovakve akcije neustavnim. Sud je naložio ministarstvima da ponište sve dozvole za pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko.

Prethodne zapečaćene trafostanice

Ovo nije prva trafostanica Zdravka Mamića koja je zapečaćena. Ranije je slična sudbina zadesila trafostanicu na Međinama. Ova situacija je dodatno pogoršana bujičnim obiljem kišnih voda koje su u novembru 2023. godine prouzročile štetu mještanima u iznosu od 10.000 KM.

Očekuje se daljnji razvoj situacije s izgradnjom solarnih elektrana, kao i konačni ishod pravnih bitaka oko neustavnog pretvaranja zemljišta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -