Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinske snage prodrle do pograničnog grada Sudže: Novi razvoj događaja na frontu

Ukrajinske snage prodrle do pograničnog grada Sudže: Novi razvoj događaja na frontu

Ukrajinske vojne jedinice zabilježile su značajan prodor prema pograničnom gradu Sudže, smještenom desetak kilometara od ruske granice. Ovo je potvrdilo rusko ministarstvo odbrane, koje ukazuje na strašnu situaciju na istoku.

Šutnja ukrajinske vojske

Ukrajinski generalštab se nije službeno oglašavao o trenutnim operacijama, što upućuje na strategiju stroge šutnje. Mnogi detalji o zauzetim naseljima ostaju nejasni, a razmjeri napada još uvijek nisu potvrđeni.

Broj vojnika i raspored snaga

Prema nekim izvorima, ukrajinske snage na terenu uključuju bataljon, dok drugi sugerišu da se radi o nekoliko briga, što bi značilo mobilizaciju hiljada vojnika. Ova situacija slična je prethodnim ofanzivama, ali s prepoznatljivom razlikom – uključivanjem regularne vojske.

Nejasni ciljevi operacije

Trenutno je nejasno koji su konkretni ciljevi ove vojne operacije. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, ističe kako se vrše pritisci za okončanje sukoba.

Reakcije i gubici na strani Rusije

Ruski vojni blogeri izvještavaju o intenzivnim borbama, implicirajući da je Ukrajina otvorila novi front. U međuvremenu, Rusija je poslala rezerve prema Sudži kako bi ojačala svoje odbrambene snage.

Prema izvještajima stranih agencija, najmanje 11 sela je osvojeno, dok se tvrdi da su ukrajinske trupe prisutne duboko u teritoriju Rusije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -