Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEgipat Evakuira Vazdušni Prostor Zbog Potencijalnog Napada iz Irana

Egipat Evakuira Vazdušni Prostor Zbog Potencijalnog Napada iz Irana

Egipat je izdao hitne instrukcije svojoj avijaciji da izbjegava iranski vazdušni prostor. Ove mjere trajat će tri sata u četvrtak rano ujutro. Razlog za ovu odluku je zabrinutost za mogući iranski napad na Izrael.

Detalji o NOTAM-u

U okviru NOTAM-a, koji se podnosi vazduhoplovnoj vlasti, navodi se da će pruštene instrukcije biti na snazi od 1.00 do 4.00 GMT. Svi egipatski avioprevoznici će izbjegavati prelet nad Teheranom. Također, nijedan plan leta neće biti odobren za prelijetanje tog područja.

Povezane napetosti u regionu

Ova odluka dolazi u vrijeme visokih tenzija u regionu. Izrael je u visokoj vojnoj pripravnosti usljed prijetnji mogućih iranskih napada. Također, Hamas i Iran su optužili Izrael za nedavni atentat na političkog vođu Hamasa, Ismaila Haniyeha.

Odgovor Hezbollah-a i humanitarna kriza

Libanska grupa Hezbollah zaprijetila je osvetom Izraelu poslije ubistva njenog komandanta Fouada Shukra. Ove tenzije se dešavaju usred brutalne ofanzive Izraela na Pojas Gaze, koja traje od oktobra. Tokom ovog perioda, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 39.600 Palestinaca, uključujući žene i djecu, je poginulo.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde. Ovaj sud je zahtijevao hitno prekidanje vojne operacije, naročito u južnom gradu Rafahu, koji je postao utočište za više od milion Palestinaca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -