Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaPotvrđen slučaj virusa Zapadnog Nila na Kosovu

Potvrđen slučaj virusa Zapadnog Nila na Kosovu

Potvrda Instituta za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje Kosova (IKSHPK) danas je potvrdio prvi slučaj pozitivnog nalaza na virus Zapadnog Nila. Prema informacijama koje je prenijela Anadolija, potvrđen je slučaj kod pacijenta rođenog 1965. godine iz opštine Kosovo Polje.

Simptomi i hospitalizacija pacijenta

Pacijent je hospitalizovan na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova 29. jula 2024. godine. Imao je simptome poput umora i visoke temperature. Simptomi su se pojavili 22. jula, a pacijent je primao ambulantni tretman prije hospitalizacije.

Povijest putovanja pacijenta

U saopćenju se navodi da je pacijent boravio u Shengjinu, Albanija, od 27. do 29. juna i u Ulcinju od 13. do 22. jula 2024. godine. Simptomi su se pojavili nakon povratka iz Ulcinja, što ukazuje na moguću vezu sa zaraženim komarcima na tim lokacijama.

Preporuke IKSHPK-a

IKSHPK ističe da su mnoge zemlje Evropske unije i Zapadnog Balkana već prijavile slučajeve virusa Zapadnog Nila. Zbog toga je IKSHPK povećao nivo budnosti i savjetuje građanima da prate preporuke za sprečavanje zaraze. Epidemiološka situacija se prati sa pojačanom pažnjom.

Šta je virus Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženih komaraca. Ova bolest može biti opasna i važna je svijest o mjerama prevencije i ranim simptomima kako bi se spriječila veća epidemija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -