Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga o Izdavanju Diplomatiskih Pasoša u Izraelu: Sumnje na Korupciju

Istraga o Izdavanju Diplomatiskih Pasoša u Izraelu: Sumnje na Korupciju

Istražitelji izraelske policije izveli su raciju u kancelarijama Ministarstva vanjskih poslova u Al-Qudsu (Jerusalimu). Ova akcija je dio istrage o sumnjama na nelegalno izdavanje diplomatskih pasoša, koji su dodijeljeni sinu premijera Benjamina Netanjahua i članovima stranke Likud, izvještava Anadolija.

Detalji Racije i Istrage

Policija je tokom racije pretresla sjedište Ministarstva i zaplijenila bitne materijale. Ovo se dešava u sklopu istrage koja uključuje sumnje na izdavanje pasoša onima koji nisu ispunjavali sve potrebne kriterije. Istraga je pokrenuta nakon otkrića izraelskog dnevnika “Haaretz” koji je prošle godine objavio slične informacije.

Uloga Bivšeg Ministra

Bivši ministar vanjskih poslova Eli Cohen je prema navodima, naredio izdavanje diplomatskih pasoša uticajnim članovima Likuda. Ovo je moglo uticati na njegovu poziciju na listi kandidata za naredne izbore za Knesset. Također, Cohen je izdao pasoš i Netanyahuovom sinu Yairu, iako on ne ispunjava propisane kriterije.

Optužbe protiv Premijera Netanjahua

U međuvremenu, Centralni sud u istočnom Al-Qudsu nastavlja saslušanja o korupciji koja se tiče premijera Netanjahua. On se suočava s optužbama za mito, prevaru i kršenje povjerenja. Ove optužbe su podignute ranije 2020. godine od strane bivšeg tužioca Avichaija Mandelblita. Netanyahu i dalje negira sve optužbe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -