Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNiger prekida odnose s Ukrajinom u znak solidarnosti s Malijem

Niger prekida odnose s Ukrajinom u znak solidarnosti s Malijem

Odluka Nigitacun za podršku Maliju

U nedjelju je Mali odlučio prekinuti odnose s Ukrajinom nakon teških komentara ukrajinske vojne obavještajne službe. Ti komentari odnosili su se na sukobe u sjevernom Maliju, gdje su pobunjenici iz Tuarega navodno ubili najmanje 84 Wagnerova plaćenika i 47 malijskih vojnika.

Težak udarac za Wagnerovu grupu

Ovaj incident predstavlja najteži poraz Wagnerove grupe od kada je prije dvije godine počela podržavati malijske vojne vlasti. O tesnim vezama između Malija i Wagnera svjedoče i komentari glasnogovornika Abdourahamanea Amadoua iz Nigera.

Nigerov odgovor na krizu

Niger je odlučio prekinuti veze s Ukrajinom odmah, u znak solidarnosti s Malijem. Ova odluka uslijedila je nakon osuda ukrajinskih komentara koji su izazvali napetosti u regiji.

Reakcija Ukrajine na prekid odnosa

Ukrajinska vlada osudila je ponašanje Malija. Kijev je nazvao ovu odluku kratkovidnom i ishitrenom. Također, odbacili su optužbe o podršci međunarodnom terorizmu.

Sukobi u zapadnoj Africi

Sukobi se nastavljaju, a Niger i Mali su osudili komentare ukrajinskog ambasadora u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Senegal i Obalu Bjelokosti. Ova situacija ukazuje na rastuće napetosti između Ukrajine i zemalja zapadne Afrike.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -