Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPakistanac uhapšen zbog planiranja atentata na američke dužnosnike

Pakistanac uhapšen zbog planiranja atentata na američke dužnosnike

U Teksasu je uhapšen Asif Merčant (46), Pakistanac osumnjičen za kovanje zavjere za ubistvo visokih američkih dužnosnika, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Merčant, koji je uhapšen 12. jula, navodno je planirao angažirati ubice, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Politico.

Veze sa Iranom

Prema informacijama, zavjera nije direktno povezana s atentatom na Trampa, koji se dogodio u Pensilvaniji. Umjesto toga, zvaničnici sumnjaju da se radi o iranskim naporima da uzvrate za ubistvo generala Soleimanija, koje je naređeno u napadu dronovima 2020. godine.

Optužnice i tajni sastanci

U sudskim podnescima se navodi da je Merčant pokušao organizovati atentat uz pomoć povjerljivih izvora. Tokom istrage, FBI je saznao da je muškarac planirao napad, koristeći kodne riječi za prikrivanje svojih namjera. Merčant je govorio da je ‘majica’ značila protest, dok je ‘flis jakna’ koristila kao šifru za ubistvo.

Povećana sigurnost za američke dužnosnike

Nakon ovog slučaja, sigurnost za Trampa i druge dužnosnike je pojačana. Zvaničnici Tajne službe ističu da su svjesni prijetnji iz Irana i da su ih uvrstili u planiranje sigurnosnih mjera.

Robert Koton, senator, pozvao je na dodatne mjere zaštite zbog prijetnji koje dolaze iz Irana. Ova situacija dodatno naglašava ozbiljnost prijetnji s kojima se suočavaju američki javni dužnosnici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -