Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNove tenzije u Velikoj Britaniji: Pripreme za antiislamske nerede

Nove tenzije u Velikoj Britaniji: Pripreme za antiislamske nerede

Policija Velike Britanije se priprema za nove nemire uslijed najava krajnje desničarskih grupa. Ove grupe planiraju napasti centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje. Kao odgovor, antifašistički demonstranti su također najavili svoje skupove.

Napete ulice i nedavni zločin

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija. Sporadični nasilni izgrede bilježe se otkako je 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u gradu Southport. Protuimigrantske i proislamske grupe iskoristile su ovaj stravičan zločin za širenje dezinformacija i mržnje putem interneta.

Hapšenja u Belfastu

Nemiri nisu ograničeni samo na Englesku. U Belfastu je policija uhvatila šest osoba tokom treće noći zaredom nasilja i vandalizma. Policijska služba Sjeverne Irske saopćila je da je među uhapšenima trojica tinejdžera i još tri muškarca.

Poziv na akciju protiv nasilja

Pomoćnica direktora policije, Melani Džouns, nazvala je nasilje u Belfastu sramotom. Naglasila je potrebu za identifikacijom onih koji organiziraju i potiču nasilje. Apelovala je na javnost da ne dopusti da se kriminalci skrivaju među njima.

Protesti u cijeloj zemlji

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su protuproteste. Jedan od prosvjednika izjavio je da neće dopustiti da se napadne ured imigracijskog pravnika u Brightonu. U cilju suzbijanja nasilja, vlada je uspostavila jedinicu od 6.000 specijalaca koja će reagirati na svaki izgred.

Prema zvaničnim informacijama, uhapšeno je više od 400 osoba, dok je 100 njih optuženo. Očekuju se prve presude u narednim danima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -