Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisFederalna vlada ukida subvencije za obična hibridna vozila: Kupci zgroženi

Federalna vlada ukida subvencije za obična hibridna vozila: Kupci zgroženi

Iznenađenje među vozačima hibrida

Ove godine mnoge kupce običnih hibridnih vozila neugodno je iznenadila vijest o ukidanju subvencija. Federalna vlada neće subvencionirati kupovinu hibrida koji koriste kombinaciju električne energije i benzina ili dizela.

Nesigurnost među vlasnicima

Vozači koji su već kupili hibridna vozila osjećaju se prevarenima. Ključna potpora od 5.000 KM bila je faktor pri donošenju odluka o kupovini. Ova odluka može odvratiti mnoge potencijalne kupce od planiranih ulaganja u hibridna vozila.

Koje vrste hibrida postoje?

Razlikuju se dva tipa hibridnih vozila: obični hibridi i plug-in hibridi. Plug-in hibridi zahtijevaju vanjsko punjenje za napajanje baterije, dok se obični hibridi puni tokom vožnje. Subvencije će i dalje biti dostupne za plug-in hibridna vozila.

Ministarstvo odgovara

Povodom ovih promjena, tražili smo komentare od Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Na čelu ministarstva je Vedran Lakić (SDP). Pitali smo zašto su obični hibridi izbačeni iz programa subvencija, dok su električna i plug-in vozila ostavljena.

U narednim danima očekujemo detaljnije informacije i obrazloženje odluke. Korisnici i potencijalni kupci su u neizvjesnosti, a ministarstvo bi trebalo razjasniti svoju strategiju u vezi sa hibridnim vozilima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -