Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaSAD planira zabranu kineskog softvera za autonomna vozila

SAD planira zabranu kineskog softvera za autonomna vozila

Planirane mjere američkog ministarstva trgovine

U narednom periodu, američko ministarstvo trgovine najavljuje zabranu prodaje autonomnih i povezanih vozila koja koriste kineski softver. Ova zabrana će posebno spriječiti testiranje kineskih prototipa autonomne vožnje na američkim cestama.

Sigurnosni rizici i provjere softvera

Prema novim mjerama, proizvođači automobila i dobavljači će biti obavezni da verificiraju softver koji koriste. Ministarstvo trgovine naglašava zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti, posebno kada su u pitanju tehnologije vezane za povezane automobile.

Međunarodni sastanci i zabrinutosti

Ranije ove sedmice, predstavnici SAD-a sastali su se sa saveznicima kao što su Australija, Kanada i Evropska unija. Tema sastanka bile su potencijalne sigurnosne prijetnje koje predstavljaju povezana vozila, posebno ona testirana od strane kineskih kompanija.

Kineske kompanije i prikupljanje podataka

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog kineskih firmi koje prikupljaju osjetljive podatke tokom testiranja autonomnih vozila. Prema dostupnim informacijama, kineske kompanije su u Kaliforniji testirale vozila na 724.000 kilometara tokom proteklih 12 mjeseci.

Reakcija Kine na američke mjere

Kina se protivi novim američkim mjerama, naglašavajući važnost poštene konkurencije i međunarodnih trgovinskih pravila. Kineski glasnogovornik u Washingtonu poziva SAD da stvore jednake uvjete za sve kompanije, bez obzira na zemlju porekla.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -