Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSmotrič poziva na eliminaciju Nasrallaha: Izrael se suočava s prijetnjama

Smotrič poziva na eliminaciju Nasrallaha: Izrael se suočava s prijetnjama

Izraelski ministar finansija, Bezalel Smotrič, nedavno je izazvao uzburkanost izjavom da Izrael treba eliminisati generalnog sekretara Hezbollaha, Hassana Nasrallaha. Ova izjava stigla je nakon Nasrallahove prijetnje “značajnim i efikasnim” odgovorom na nedavno ubistvo istaknute ličnosti Hezbolaha, Fuada Šukra.

Pripreme za uzvratne napade

Izrael se trenutno nalazi u pojačanoj pripravnosti zbog očekivanih uzvratnih udara od strane libanske grupe otpora. Ove napetosti su rezultat atentata na Šukra, koji se dogodio u južnim predgrađima Beiruta prošlog utorka.

Odgovor iz Irana i Jemena

Osim Hezbolaha, Izrael također očekuje moguće reakcije iz Irana. U ovom kontekstu, najavljuje se i odgovor grupe Huti, koja je podržana od strane Irana, uslijed nedavnih vazdušnih napada na provinciju Al Hudajdah u Jemenu.

Prijeteće poruke Nasrallaha

Hassan Nasrallah je izjavio da će njegova grupa odgovoriti na ubistvo Šukra, bilo samostalno ili u dogovoru s iranskim i jemenskim saveznicima. Također, upozorio je da bi Hezbolah mogao uništiti ključne fabrike u sjevernom Izraelu u veoma kratkom roku.

Ove poruke i prijetnje dodatno pogoršavaju već napetu situaciju u regionu. Očekuje se da će se događaji nastaviti razvijati u narednim danima, uz mogućnost eskalacije sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -