Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetGuverner Minnesote Walz postaje ključna figura u kampanji Kamale Harris

Guverner Minnesote Walz postaje ključna figura u kampanji Kamale Harris

U svjetlu predsjedničkih izbora, guverner Minnesote, Tim Walz, dobija značajnu ulogu u kampanji Kamale Harris. Njegov politički put, koji uključuje 12 godina u donjem domu Kongresa, čini ga važnim saveznikom za Harris. Dok je ona napustila mjesto glavnog tužioca Kalifornije, Walz je svoj put započeo u ruralnim dijelovima Minnesote.

Kontrast između Harris i Walza

Važno je napomenuti da su Harris i Walz došli iz različitih sredina. Harris je iz Kalifornije, dok je Walz porijeklom iz ruralnog dijela Nebraske. Ova razlika može biti prednost za Demokratsku stranku u novembru, jer Harris jedva privlači podršku ruralnih bijelih glasača.

Intenzivna podrška i reakcija na protivnike

Walzova podrška Kamali Harris je postala intenzivnija nakon povlačenja Joea Bidena. The Economist ističe da je Walz započeo ozbiljnu kampanju za podršku Harris kao novoimenovanoj kandidatkinji za predsjednika. Njegova izjava o Trumpovom potpredsjedničkom kandidatu J.D. Vanceu, koju je nazvao “čudnim”, postala je viralna.

Politička pozicija Walza kao guvernera

Politička pozicija Walza kao guvernera također je bitna za Harris. Dok je bio u Kongresu, smatrao se “desnijim” demokratom, ali je na mjestu guvernera vodio progresivne politike. Ovdje se posebno ističu zakoni o abortusu, kontrolama oružja i legalizaciji marihuane.

Izazovi s republikanskim protivnicima

Ipak, prema analizi The Economista, republikanci će imati materijala za napad na Walza. Njegovo odbijanje da aktivira Nacionalnu gardu tokom protesta nakon ubistva Georgea Floyda može biti korišteno protiv njega.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -