Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetGerasimov Inspektovao Ruske Snage u Ukrajini Usred Kontroverzi

Gerasimov Inspektovao Ruske Snage u Ukrajini Usred Kontroverzi

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov izvršio je inspekciju ruskih snaga u borbenoj zoni u Ukrajini. Ova informacija je objavljena u utorak od strane ministarstva odbrane. Gerasimov je tokom inspekcije saslušao izvještaje svojih zapovjednika i odredio zadatke za daljnje akcije.

Kritike na Račun Gerasimova

Gerasimov se povremeno sastaje s vojnicima na frontu, što traje skoro dvije i po godine, koliko traje rat. Iako je pretrpio teške kritike zbog neuspjeha i povlačenja ruskih snaga 2022. godine, postigao je određene pomake. Rusija je ponovo preuzela inicijativu i zauzela istočni grad Avdijevku u februaru ove godine.

Kontrola Teritorije i Strateški Iskoraci

Kao rezultat sukoba, ruske snage trenutno kontroliraju skoro petinu Ukrajine. Iako se situacija čini stabilnom, mirovni pregovori se ne nazire na vidiku. Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje Gerasimova i bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua, sumnjičeći ih za ratne zločine.

Rusija se Protivi Optužbama

Rusija odbacuje ove optužbe, smatrajući ih pravno besmislenim jer nije članica međunarodnog suda. U ovoj složenoj situaciji, Gerasimov će se suočavati s daljnjim pritiscima zbog vojne kampanje u Ukrajini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -