Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSuđenje njemačkoj državljanki prometne iranske, Ava M, povodom odobravanja napada Hamasa

Suđenje njemačkoj državljanki prometne iranske, Ava M, povodom odobravanja napada Hamasa

Suđenje i kontekst

Suđenje pred okružnim sudom u Berlinu je počelo za njemačku državljanku iranskog porekla, poznatu kao Ava M. Ovaj proces jedno je od nekoliko istraga koje se vode u vezi sa napadom Hamasa 7. oktobra. Incident je izazvao razaranja u Gazi i podigao važno pitanje o granicama slobode govora u Njemačkoj.

Optužbe i sjećanje na proteste

Ava M se tereti za “odobravanje napada Hamasa”. Prema optužnici, to je učinila tokom protesta 11. oktobra, korištenjem kontroverznog slogana “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”. Ovaj protest se odvio blizu bulevara Sonnenallee u kvartu Neukölln.

Potencijalna kazna i pravni proces

Odobravanje zločina može rezultirati kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom. Portparolka suda, Lisa Jani, potvrdila je da u Berlinu postoji još pet slučajeva koji se bave “nemirima” i “podsticanjem nasilja” tokom pro-palestinskih protesta. Međutim, Ava M je vjerovatno prva osoba protiv koje se vodi slučaj zbog upotrebe navedenog slogana.

Iznenađenja u pravnom postupku

Čak i u slučaju da sud proglasi Avu M krivom, to će biti tek početak dugog pravnog procesa. Lisa Jani je naglasila da presuda ne bi bila obavezujuća, jer je ovo najniži sud.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -