Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKamala Haris postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke

Kamala Haris postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država, Kamala Haris, zvanično je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke. Ova odluka donijeta je putem online glasanja Demokratskog nacionalnog komiteta. Haris je prva Afroamerikanka i Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila ovu poziciju u vodećoj američkoj stranci.

Dosadašnja politička situacija

Harisovo imenovanje kao kandidata dolazi nakon lošeg nastupa predsjednika Džoa Bajdena na debati sa Donaldom Trampom. Taj nastup je izazvao sumnju među pristalicama Bajdena o njegovim šansama za reizbor. Kada je Bajden objavio povlačenje iz trke, Haris je odmah počela osigurati podršku delegata unutar stranke.

Pohvale i podrška stranka

Njen tim je u petak potvrdio da je Haris prikupila dovoljan broj delegata za nominaciju. U ponedjeljak uveče, završeno je petodnevno online glasanje koje je pokazalo da je 99 posto delegata glasalo za nju. Očekuje se da će ovaj rezultat biti potvrđen na stranačkoj konvenciji kasnije ovog mjeseca u Čikagu.

Intenzivne spekulacije

Kamala Haris bi danas trebala objaviti ime svog potpredsjedničkog kandidata, prekinuvši dvije sedmice spekulacija. Ona je pregovarala s nekoliko potencijalnih kandidata tokom vikenda.

Aktuelne ankete

Prema najnovijim anketama CBS-a, Haris i Tramp su praktički izjednačeni na nacionalnom nivou, s jednim procentnim poenom prednosti za Haris. Tresko stanje postoji također i u ključnim saveznim državama, što bi moglo odrediti ishod izbora.

Aktuelna istraživanja pokazuju mješovite stavove Amerikanaca prema Haris, no većina demokrata smatra da ona donosi novu energiju stranci.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -