Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHistorijska presuda: Google proglašen monopolistom u SAD-u

Historijska presuda: Google proglašen monopolistom u SAD-u

Američki sudija je u ponedjeljak donio presudu kojom je Google proglašen monopolistom. Ova odluka predstavlja značajan korak u borbi protiv tržišne dominacije tehnoloških giganata.

Presuda koja mijenja igru

U presudi se navodi da je Google prekršio antimonopolski zakon. Prema informacijama iz Ministarstva pravosuđa SAD, Google je potrošio milijarde dolara kako bi stvorio ilegalni monopol nad online pretraživanjem.

Izjave zvaničnika

Američki tužilac Merrick Garland je izjavio da je ova presuda historijska pobjeda za američki narod. Sudija Amit Mehta je također naglasio da je Google platio velike iznose kako bi osigurao status zadatog pretraživača na mobilnim uređajima.

U saopćenju se ističe da Google trenutno kontroliše oko 90 posto tržišta online pretraživanja. Presuda otvara mogućnost za promjenu načina na koji funkcioniše internet i obara jednu od najpoznatijih kompanija na svijetu.

Šta očekivati dalje?

Očekuje se da će Google uložiti žalbu na ovu odluku. Ukoliko slučaj završi na Vrhovnom sudu SAD, rezultat bi mogao imati dalekosežne posljedice za tehnologiju i ekonomiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -