Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMuskovi komentari o nasilnim protestima izazvali polemiku u Velikoj Britaniji

Muskovi komentari o nasilnim protestima izazvali polemiku u Velikoj Britaniji

Elon Musk, kontroverzni osnivač kompanija Tesla i SpaceX, našao se u središtu pažnje zbog svojih komentara o nasilnim protestima u Velikoj Britaniji. Na društvenoj mreži X, Musk je izjavio da je građanski rat u ovoj zemlji neizbježan. Ova izjava odmah je izazvala oštre reakcije iz ureda britanskog premijera.

Reakcija britanske vlade

Iz ureda premijera poručili su da su Muskovi komentari neopravdani. Nasilni demonstranti predstavljaju manji dio društva koji ne može govoriti u ime svih Britanaca. Ovaj stav potvrđuju brojni političari u zemlji, koji također kritiziraju Muskovu konstataciju.

Dezinformacije kao uzrok nemira

Prema britanskom listu Independent, dezinformacije širenje na društvenoj mreži X igraju ključnu ulogu u poticanju protestâ krajnje desnice. Mnogi korisnici reagirali su na objave koje su povezivale proteste s masovnom migracijom i otvorenim granicama.

Šest izjava o građanskom ratu

Musk je od oktobra prošle godine više puta upozorio na mogućnost građanskog rata u Evropi. Njegove riječi nisu prošle nezapaženo, te su izazvale brojne reakcije, uključujući i kritiku od strane medija i javnosti.

Konsekvence protestâ

Nasilni protesti, koji traju već nekoliko dana, počeli su nakon strašne tragedije u kojoj je 17-godišnji Axel Rudakubana ubio tri djevojčice u Southportu. Ovaj incident potaknuo je građane Britanije na izražavanje nezadovoljstva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -