Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVJasmila Žbanić: Putovanje kroz izazove bh. kinematografije i novi projekti

Jasmila Žbanić: Putovanje kroz izazove bh. kinematografije i novi projekti

Kada spomenemo Jasmilu Žbanić, mnogi se s osmijehom sjećaju njenih vrhunskih ostvarenja koja su svijet upoznala s Bosnom i Hercegovinom. U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“, Žbanić je otkrila nove projekte, ali i izazove s kojima se suočava bh. kinematografija.

Nominacije na Sarajevo Film Festivalu

Nominacija serije „Znam kako dišeš“ u osam kategorija na SFF-u je veliki uspjeh. Žbanić ističe kako nominacije predstavljaju priznanje kolega i publike. Istakla je važnost kvaliteta i truda tima koji je radio na seriji, uspoređujući to s holivudskim standardima.

Trendovi u bh. kinematografiji

U intervjuu Žbanić se osvrće na krizu u kinematografiji BiH. Ističe da je potrebna formacija audio-vizuelnog centra i donošenje zakona o filmu kako bi se osigurao sistemski razvoj filmske industrije. Naglašava da BiH kasni u izgradnji filmske industrije.

Zahtjevi za promjenama

Žbanić traži od vlasti FBiH da podrže razvoj kinematografije te omoguće investicije i poticaje, kao što to praktikuju zemlje u regiji. Njena borba nije samo za novac, već za uspostavu dobrog sistema koji će omogućiti razvoj filmske industrije.

Sveobuhvatno razumijevanje kulture

Žbanić ističe kako kinematografija igra ključnu ulogu u jačanju identiteta BiH. Pitanje kulture je samo srž opstanka naroda, naglašava ona, jer bez kulture, društvo postaje teritorija stranih narativa.

Na kraju, Žbanić najavljuje nastavak filma „Quo vadis, Aida?“ koji će se baviti ženama Srebrenice. Njena vizija i trud nastavljaju put ka boljitku bh. kinematografije i jačanju kulturnog identiteta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -