Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPregovori o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa obustavljeni

Pregovori o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa obustavljeni

Pregovori o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa trenutno su obustavljeni. Izraelski mediji navode da su razlozi za ovo stanje neodređenosti, posebno zbog nedavnog atentata na Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Očekuje se imenovanje novog vođe Hamasa

Prema izvještajima, obustava pregovora traje dok se ne utvrdi ime Haniyehovog nasljednika. On je bio politički vođa Hamasa i njegov gubitak stvorio je dodatne komplikacije u pregovorima. Zvaničnici su potvrdili da će Hamas u narednim danima objaviti novog vođu.

Povezanost s iranskom odmazdom

Postoji zabrinutost zbog iranske odmazde zbog atentata, što dodatno otežava situaciju. Izvori sugeriraju da bi odgovor Teherana mogao uslijediti vrlo brzo, potencijalno već večeras. Ova neizvjesnost dodaje pritisak na sve strane uključene u pregovore.

Pregovaračka situacija u Kairu

Izraelska delegacija sastala se proteklog vikenda u Kairu, gdje se razgovaralo o Filadelfijskom koridoru i graničnoj kapiji Rafah. Zanimljivo, Hamas nije bio prisutan na ovim pregovorima, što dodatno komplikuje situaciju. Katar, SAD i Izrael planiraju nastaviti razgovore nakon razjašnjenja trenutnih okolnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -