Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetErdogan: Društvene mreže nalaze se pod optužbama za digitalni fašizam

Erdogan: Društvene mreže nalaze se pod optužbama za digitalni fašizam

Tokom nedavnog sastanka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je oštru kritiku prema kompanijama koje upravljaju društvenim mrežama. Turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu potvrdio je informaciju o ovom sastanku, koji se bavio problemima vezanim za slobodu izražavanja.

Kritika na račun cenzure

Erdogan je optužio društvene mreže za “digitalni fašizam”. Naglasio je da se suočavaju s problemima prilikom objavljivanja sadržaja vezanih za palestinski narod. “Pribjegavaju svim sredstvima kako bi prikrili izraelsku okrutnost”, izjavio je Erdogan, ističući kako se glasovi palestinskog naroda tiho guše.

Nezadovoljstvo saradnjom

Erdogan smatra da Turska nije postigla željeni nivo saradnje s društvenim mrežama. Iako su ranije vođeni razgovori, sadašnje stanje ukazuje na ignorisanje turskih zakona. Predsjednik je naglasio da, ako se ispune legitimni zahtjevi Turske, pitanje cenzure može biti riješeno.”

Problem s uvredljivim sadržajem

Turske vlasti su također nezadovoljne zbog nedostatka uklanjanja uvredljivih sadržaja. Neimenovani visoki zvaničnik naveo je da je Instagram blokoirao objave s izražavanjem saučešća nakon atentata na vođu Hamasa, Ismaila Haniyeha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -