Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačka upozorava na rizik od širenja sukoba na Bliskom istoku

Njemačka upozorava na rizik od širenja sukoba na Bliskom istoku

Njemačka izražava zabrinutost

Njemačka savezna vlada je u ponedjeljak izrazila duboku zabrinutost zbog novonastalih sukoba na Bliskom istoku. Ova zabrinutost dolazi nakon ubistva lidera Hamasa, Ismaila Hanijeha, u Iranu. Zamjenik portparola vlade, Wolfgang Buechner, naglasio je da kancelar Olaf Scholz kontinuirano apelira na sve strane da ne doprinose eskalaciji sukoba.

Razgovori sa međunarodnim partnerima

Portparol Ministarstva vanjskih poslova, Sebastian Fišer, ponovio je stav vlade. Upozorio je da region ne smije kliziti u sukob. Istakao je da ministrica vanjskih poslova, Analena Berbok, ima aktivne razgovore sa jordanskim kolegom Aymanom al-Safadijem. Cilj je smanjenje tenzija i traženje rješenja kroz dijalog.

Uspon tenzija nakon ubistava

Tenzije su dodatno eskalirale nakon ubistava Hanijeha u Teheranu i vojnog komandanta Hezbolaha, Fuada Shukra, u Bejrutu. Ova zbivanja dolaze uslijed kontinuirane razmjene vatre između libanske grupe i Izraela. Zaseda rat koji traje u Gazi rezultirao je smrću gotovo 40.000 Palestinaca od 7. oktobra 2023. godine.

Obećanja Irana i Hezbollaha

U reakciji na ubistva, Iran i Hezbollah su najavili da će se osvetiti Izraelu. Njemačka nastavlja koristiti sve moguće kanale kako bi radila na smanjenju tenzija i osigurala suzdržanost sa svih strana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -