Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKina koristi topove za zasijavanje oblaka kako bi borila se s klimatskim...

Kina koristi topove za zasijavanje oblaka kako bi borila se s klimatskim izazovima

Inovativna tehnologija zasijavanja oblaka

Kineske vlasti su nedavno uvele jedinstvenu tehnologiju za borbu protiv suša. Ovi specijalizovani topovi, umjesto konvencionalne municije, ispaljuju kemijske mješavine. Primarni sastojak ovih mješavina je srebrov jodid, koji pomaže u izazivanju kiše iz oblaka.

Zašto je zasijavanje oblaka od vitalnog značaja?

Zasijavanje oblaka postalo je ključno za poboljšanje poljoprivrednih uvjeta na sušnim područjima. Kineske vlasti se nadaju da će ova tehnologija povećati količinu padavina. Time žele pozitivno djelovati na vodoopskrbu i smanjiti ekološke posljedice nedostatka vode.

Kako funkcioniše proces?

Proces zasijavanja oblaka uključuje ispaljivanje srebrovog jodida u oblake. Ova supstanca potiče kondenzaciju vodene pare i formiranje kišnih kapljica. U slučaju uspjeha, to može rezultirati značajnim povećanjem padavina.

Kina na čelu borbe protiv klimatskih promjena

Iako tehnika nije nova, Kina spada među zemlje koje je najintenzivnije primjenjuju. Provedena istraživanja pokazuju kako je ovaj pristup dio šireg kineskog plana za borbu protiv klimatskih izazova. Kineska vlada je uložila velika sredstva u razvoj ovakvih tehnologija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -