Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetFranjo imenovao Richarda Henninga novim bostonskim nadbiskupom

Franjo imenovao Richarda Henninga novim bostonskim nadbiskupom

U najnovijem izvještaju iz Vatikana, objavljeno je da je papa Franjo imenovao Richarda Henninga za novog nadbiskupa bostonskog. Henning, koji ima 59 godina, dolazi iz New Yorka.

Henning dolazi iz Providencea

Prije nego što je postao nadbiskup, Henning je vodio Crkvu u Providenceu, Rhode Island, gdje je služio od prošlog ljeta. Očekuje se da će bostonska nadbiskupija danas organizovati konferenciju za novinare. Na ovoj konferenciji bit će objavljene dodatne informacije, uključujući datum Henningove zvanične instalacije.

Brza karijera u Crkvi

Henning je među novijim biskupima u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi put je imenovan pomoćnim biskupom Rockville centra u New Yorku 2018. godine. Godine 2023. postao je biskup Providencea, glavnog grada najmanje države u zemlji.

Nadbiskupija pod vodstvom O'Malleyja

O'Malley, prethodni nadbiskup, napunio je 80 godina 29. juna, što je uobičajena dob za odlazak u penziju. Bostonska nadbiskupija je četvrta po veličini katolička nadbiskupija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Broj katolika u bostonskoj nadbiskupiji

Prema procjenama, bostonska nadbiskupija uključuje oko 1,8 miliona katolika, kako je navedeno na njihovoj zvaničnoj web stranici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -